Vinterdesigna trädgården

Har du nån gång tänkt på hur annorlunda din trädgård ser ut på vintern? Det som på sommaren är frodigt och grönskande med blad som skyddar både mot insyn och mot ljud eller buller är nu några glesa kvistar i brunt och svart mot den bruna och grå marken. Häcken är bar. Borta är vårens spirande rabatter med pigga färgklickar, och sommarens släpande kvällsljus som skapade härliga platser att umgås ute på gräsmattan. Vad tomt det känns. Jag stannar upp och ser mig om. Men visst skulle väl vintern kunna vara härlig tid även trädgården? Nu är det hög tid att tänka om! Jag bestämmer mig för att genast ta itu med att vinterdesigna min trädgård. Jag tar upp ett ritblock och går ut. Nu kommer jag att planera upp allt, innan jag börjar. Här i bloggen kommer jag att dela med mig av mina tips om hur jag har tänkt.

Lek med höjd och ljus

Vintern är mörk, och vill jag se trädgården alls måste jag börja med att placera ut ljuskällor. Låga ljuskällor som lyser på buskarnas stammar eller ända upp i trädkronorna ger höjd åt trädgården och skapar en fin rumskänsla så förbered trädgården för belysning genom att dra ut kontakter och förgreningar som tål vatten. Ta ett steg tillbaka och se var det känns ödsligt. Sätt en liten grupp av lampor eller lyktor just där. Har du lyst upp husfasaden någonstans? Annars har du nu också ett bra tillfälle att skapa lite ljus över dörrar och fönster som ger inbrottstjuven mindre arbetsro och markerar huset fint på vintern. På altanen eller balkongen kanske du vill ha lite extra tänt mot juletid. Ta med det i planeringen så du inte samlar all belysning på ett ställe. När vinterbuskarna inte räcker till, och det är för sent att planera buskar kan du alltid ställa vintergröna växter i krukor och låta en ljusslinga glittra i dem. Kan du fortfarande plantera sätt några vintergröna växter som tål klimatet. Bambu är en vacker växt som fyller bra efter några år och trivs i en våtare trädgård. Klassiska val är buxbom, cypress och gran.

Nu kan man njuta av trädgården

Har du redan städat i din trädgård är du nog i princip klar nu. Annars är det dags. Men tänk på att naturen vilar under de kalla och mörka årstiderna och väl behöver sitt täcke. Dra inte undan det med räfsor och krattor utan låt de skyddande löven fylla rabatter och ge buskarnas rötter ett lager. Klipp inte heller ned växter som har rörformade ihåliga blad eller blomstänger. Då fylls håligheten med vatten och växternas rötter ruttnar. Lägg hellre extra skydd över, som granris exempelvis, så får du det riktigt fint. Granriset som blir över lägger du på plats nedanför trappan, att torka stövlarna på innan du kliver upp. Nu är jag klar. Stövlarna är tillbaka i hallen. Innan jag gick ut satte jag på värmen i min badtunna från Sverigetunnan.se som jag har på min altan. Väl i köket igen hämtar jag min tekopp. Nu är det bara att ta på bikinin under badrocken och krypa ned i ett välförtjänt vinterbad i min vackra trädgård, och njuta av alla glittrande ljus.

Article by julius

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.