Med lampan i blickfång

En snygg designlampa kan vara ett riktigt konstobjekt som förgyller rummet med både ljus och lite stjärnglans. Ljuset har en stor betydelse i våra hem och taklampor intar ofta en central plats, vilket präglar rummets karaktär.

Från elegant kristallkrona till lekfullt och modernt

Genom tiderna har lampor av olika slag varit både viktiga och värdefulla. I en värld utan elektricitet fick vi förlita oss på levande ljus och det var vanligt med vägglampetter och ljusstakar samt oljelampor. I högborgerliga hem var kristallkronan en statussymbol och ljuskronor av det här slaget blev vanliga under 1700-talet. Dagens motsvarighet till kristallkronan är den designade taklampan. Idag uppskattas lekfulla och geometriska former och på Lampgallerian.se finns det taklampor med såväl lekfulla mjuka gåsfjädrar som lampor med glaskupor i geometriska formationer. Var inte rädd för att skaffa en lampa med excentrisk form och stor personlighet utan inspireras av kristallkronans mäktighet när du handlar. En taklampa intar ofta den centrala platsen i rummet och genom att placera något där som är vackert och spännande får rummet genast en egen karaktär. Tveka heller inte inför att skaffa en stor lampa eftersom de moderna öppna planlösningarna kan må bra av några stora blickfång.

Elektricitetens betydelse för lampornas design

Idag är elektriciteten en självklarhet, men när den först introducerades blev det ett stort steg för lampornas utformning. Man gjorde exempelvis många gånger om gamla lamparmaturer så att det gick att sätta dit glödlampor. Inte sällan satte man glödlampan på en synlig plats eftersom elektriciteten blev den nya statussymbolen som installerades tidigt i välbärgade hem. Detta var en designtrend som ganska nyligen haft en comeback i och med den populära industriella designtrenden. Glödlampor och deras moderna motsvarigheter lämnas återigen synliga, gärna med en vacker glödtråd inuti. Efter decennier med avancerade lampskärmar och inbyggda spotlights kan man idag köpa spotlights med fullt synliga glödlampor.

Article by julius

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.