Designfilosofier

Att försöka designa någonting nytt ur tomma luften är svårt nog som det är. Det blir lite enklare om du har några maximer att utgå ifrån. Bra designfilosofier är de som alltid håller, oavsett vad det är för typ av produkt du ska formge.

Nu ska vi titta lite på fastighetsförvaltning. Vad har det med design att göra undrar du? Det har såklart ganska lite med design att göra, men om du bor i en bostadsrättsförening så har det allt att göra med ditt hem. Om du tittar på kundnöjdhet så är Nabo en av Sveriges mest uppskattade fastighetsförvaltare för bostadsrättsföreningar. Det har de blivit för att de, kloka som de är, kan erbjuda sina kunder en komplett paketlösning. Det betyder att de kan ta hand om allt från de vanliga sakerna förvaltare gör, d.v.s. sköta de praktiska tingen kring en fastighet. Men de kan också ta hand om administrativa uppgifter som föreningens ekonomi samt juridik med mera. Besök nabo.se för att se vad de kan erbjuda din bostadsrättsförening. Låt oss gå vidare med att titta på några användbara designfilosofier.

Designa för varaktighet

Inom skandinavisk design finns det ett talesätt vars innebörd är att du ska designa för varaktighet. Du ska med andra ord sträva efter en design som inte kommer behöva bytas ut. I Skandinavien har det fötts en minimalistisk designfilosofi: rena linjer och breda färgfält. Ikea är ett av de bästa exemplen. Precis som möbeljättens måtto är att skapa produkter som underlättar vardagslivet bör det också vara ett måtto som står högt upp bland varje designers filosofier.

Designers är inte användare

Det här är en filosofi som kommer från Eric Reiss, en informationsteoretiker. Betydelsen är att du som designer inte skapar saker åt dig själv utan åt dem som du i slutändan tänker dig ska använda dina produkter. För att bli bättre i det här avseendet rekommenderas du att lära känna dina användare för att bättre förstå deras behov. Med erfarenheten kommer du att bli allt vassare på att bortse från din egna bias.

Funktion över form

Funktionalismen är en av de livskraftigaste idéerna inom både arkitektur och design. Tanken är helt enkelt att ett föremåls estetik aldrig ska överskugga dess funktion. Du ska alltid designa föremål utifrån vad de ska användas till. Om du ska skapa någonting som människor vill använda så måste det också vara användbart.

Gör din design intuitiv

Det här är en filosofi vars upphovsman är den japanska industridesignern Naoto Fukusawa. Tanken här är att din design ska vara så lätt att förstå att din användare inte ska behöva tänka. Som designer är en av dina uppgifter att försöka förstå hur användaren kan tänkas förhålla sig till det du skapat. Ett bra sätt att göra detta i praktiken är att göra flera olika versioner av samma idé och sen låta olika personer testa dem.

Article by julius

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.