Inred ditt sovrum med stil och funktion

I alla förgreningar av modern design är det två aspekter som designern måste ha i åtanke: estetik och funktion. Detsamma gäller inredningsdesigners, som måste ha både rummets (och hemägarens) stil i åtanke, samtidigt som rummet ska vara funktionellt att röra sig i och leva i. Även om man inte är inredningsdesigner kan man ta till sig av deras tankesätt och deras metoder när man inreder sitt eget hem, för att få rum som är både snygga och funktionsenliga. Ett rum där det är mycket viktigt att få till rätt balans mellan funktion och stil är sovrummet, eftersom bra sömn är lika viktigt för människor som mat och vatten för att överleva.

Något som till exempel rör både stil och funktion i sovrummet är färgvalen. En mängd studier har visat att färger kan påverka människors energinivåer och humör, och vilken eller vilka färger man väljer i sovrummet kan med andra ord påverka hur bra man sover i rummet. De färger som verkar mest lugnande på människor är blått, grönt och grått, som alltså alla är bra val för väggar, sängkläder, överkast, gardiner och annan inredning i sovrummet.

Apropå gardiner är det viktigt att även väga in funktion i detta val. Visserligen kan man välja att hänga upp gardiner som är rent dekorativa och bara bidrar till sovrummet stil, men då bör de kompletteras med persienner eller mörkläggningsgardiner. Detta eftersom sömnens kvalitet förbättras avsevärt om det är helt mörkt i rummet när man ska sova. Det är särskilt viktigt att kunna mörklägga sovrummet i Sverige, där nätterna är mycket ljusa om sommaren, vilket kan rubba dygnsrytmen.

En inredningsdetalj i sovrummet där man kan fokusera mer på stil än på funktion är dock de prydnadskuddar, plädar och överkast som man bäddar sängen med. Dessa inredningsdetaljer kan användas för att skapa en ombonad känsla i sovrummet, eller ge rummet en lyxig hotellkänsla. När det gäller de kuddar man faktiskt ska ha som huvudkudde när man sover måste dock funktion komma först – man behöver en kudde som ger rätt stöd för huvud, axlar och nacke för att man ska sova gott och inte vakna med värk eller stelhet. Om man inte tycker att man får detta från sin nuvarande kudde kan det vara en bra idé att prova en Tempur-kudde, som är särskilt utformad för att ge det stöd som kroppen behöver. Funktion har med andra ord varit ledordet i deras design.

En sista detalj som verkligen spelar in både på sovrummets stil och dess funktionalitet är den matta som alla sovrum bör ha. Förutom att bidra till stilen genom att göra rummet mer ombonat och ge ytterligare färg till rummet, gör en matta också att man slipper sätta ner fötterna på ett kallt golv när man kliver ur sängen på morgonen – vilket kanske kan göra att det känns lättare att dra sig bort från den sköna sömn man kommer ha i sitt nya sovrum.

Article by julius

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.