Kända möbeldesigners

Möbeldesign är något som har förekommit i alla tider, men det var först i början av 1900-talet som det började betraktas som en egen disciplin, och som företag i allt större utsträckning anlitade professionella formgivare. De alla första formgivarna av detta slag var vanligtvis en slags designens alltiallo-män; det handlade ofta om män som var utbildade arkitekter i grunden, och som åtog sig alla typer av formgivningsuppdrag som ingick i skapandet av en komplett byggnad – allt från fasaderna till möblerna, armaturen och besticken.

Stolen verkar ha varit ett slags eldprov för alla dessa möbeldesigners, ett slags ultimat test av deras förmåga, för skapandet av den perfekta stolen är uppenbarligen något som sysselsatte dessa formgivare i hög grad. Det räcker med att titta på några av våra mest kända möbeldesigners, som Carl Malmsten, Arne Jacobsen, Eero Saarinen och Michael Thonet för att se detta. Malmsten är till exempel känd för Stadshusstolen som han skapade för Stockholms stadshus, Thonet för sin ”stolmodell nr. 14” (som har kallats ”stolarnas stol”), Saarinen för Tulpanstolen, och Jacobsen för en hel drös stolar. Några av hans mest ikoniska är till exempel Sjuan, Myran, Svanen och Ägget.

Om du drömmer om att äga en stol av någon av dessa möbeldesigners är den bästa planen att finkamma auktioner över hela Sverige, i förhoppningen om att de dyker upp som objekt till försäljning. Om det värsta skulle hända, och en stol av Arne Jacobsen eller Carl Malmsten skulle läggas upp på auktion när du inte har tillräckligt med pengar för att bjuda på den, kan en nödlösning vara att ta ett snabblån på snabbfinans.se för att kunna vara med och bjuda på auktionen. Sedan kan du betala tillbaka lånet bitvis medan du sitter skönt i din nya (fast gamla) stol.

Article by julius

It seems like this author has no description. Add your discription/bio at user profile or disable this widget in theme customizer if you dont want to use it.